4 Şubat 2011 Cuma

homo sum, nihil humanum a me alienum puto*

Gençken(genç 18-24 yaş arası, topluma açık yerklerde içki içemeyen kişi) latince cümleler kurmak, bilmek, akıllı kişilik belirtisiydi. Bunun yanında, bazı cümlelere çok gülerdik. kimi geçmişten gelen, kimi kendi uydurduğumuz cümleler, halka rağmen halk için, milliyetçi kominist gibi.
Artık topluma açık yerlerde içebildiğimize göre tekrar düşünmek gerek, vox populi vox dei** mi, halka rağmen halk için mi? Tarihe baktığımız da günümüzün aklıyla iyi veya kötü olan bütün devrimlerin halka rağmen yapılmış olanların çokluğunu görürüz, çok komik olansa eğer halk istemiyorsa, neden onlar için mücadele edildiğidir. ayrıca nerden geliyordur bu ego, onların iyiliğini sen nerden biliyosundur,ve neden hiç düşünmezler belkide onların zararına eylemler yaptıklarını.
Bu sorulara cevap vermeden önce halkın sesi her zaman hakkın sözü olmuş mudur? bunu düşünmek gerekir (hak tanrı anlamında da kullanılmaktadır)doğru ve adaletli olanı halkın bildiği düşünülür, zaten demokrasi de bunu gerektirir daha iyi bir yöntem bulunana kadar en iyidemokrasidir, ancak tarihte, halkın sözünün haklı olmadığı pekçok zaman görülmüştür. çünkü toplum yanlış yönlendirilebilir, yanlış bilgilendirilebilir veya bilgi eksikliğinden dolayı yanlış yönlenebilir, yanlış bilgilenebilir. Örneğin Hitlerin yükselmesi, başka nedenlerle de açıklanabilir, halkın bütün olarak, kötü bencil olduğunu da düşünebilirsiniz,yaptıklarına bakarak bunun gerçek olduğuda aşikardır ama asıl örnek bu, sizin bütün olarak olarak bi halkı kötü veya bencil bilmeniz yanlış yönlendirilmekten veya yönlenmekten kaynaklanıyor olabilir aynı onların yaptıklarının yanlış bilgilendirildiklerinden kaynaklanabileceği gibi. Böyle durumlar da halkın yanlış yolda olduğuna inanan veya yönlendirilen kişinin (doğru yapıldığını savunmamakla beraber sadece durum tespiti yapıyorum)halka rağmen halk için savaşması artık çokta komik gelmemektedir. birlikte şöyle bir düşünceyede sahip olabilirler. Halk, yaşadığı sistemin içinde sistemin parçası durumundadır,halk, sistem kendisiyle beraber yaşlanıp, bozulup, değiştiğinden bu değişimin olumsuz taraflarını göremez duruma düşer çünkü kendisi de kötülüğün parçası durumundadır. Ama gelecek nesil de halktır ve kurtarılması gerekir halk halktan korunmalıdır. Tabi insanların bu büyük sorumlulukları alması, kendine büyük misyonlar belirlemesi, daha büyük felaketlere ve daha büyük kötülüklere yol açabilir aslında kendine hiç misyon belirlemesi ve küçük düşünmesi de büyük problemlere yol açabilir. Sonuç olarak eğer küçük ve çok büyük sorumluluk yüklenmiş gruplar varsa orta seviyede misyonlar belirlemekte büyük felaketlere yol açabilir. homo homoni lupus***. Durum olarak hepsi anlaşılabilir hepsinin mantığı var komik değil sonuç olarak bizim gençken yaptığımıza da "Ad hominem****" deniliyor.

*ben insanım, insana dair hiç bir şey bana yabancı olamaz
**Halkın sesi hakkın(haklı olanın) sesi
*** İnsan insanın kurdudur.
****Bir argümana cevap verirken argümanı eleştirmekten ziyade argümanı yapan kişiye saldırmak

Hiç yorum yok: